روش های قطع شیر شب یا از شیر گرفتن شبانه نوزاد

0
روش های قطع شیر شب یا از شیر گرفتن شبانه نوزاد

شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که چگونه شیر شب نوزاد را قطع کنیم؟ به عنوان یک مادر، ادامه دادن به شیردهی به طور دائم ممکن نیست و قطع آن به صورت ناگهانی نیز توصیه نمی‌شود. از شیر گرفتن شبانه نوزاد می‌تواند روشی مناسب برای کاهش وابستگی باشد. ممکن است فکر کنید که نوزاد با این روش مواد مغذی شیر مادر را از دست می‌دهد، اما اینطور نیست. پس از قطع شیر شب، نوزاد همچنان می‌تواند مواد لازم را از غذاهای دیگر دریافت کند.

نباید فراموش کرد که خواب شبانه بخشی مهم از رشد نوزاد است، درست مانند یادگیری راه رفتن یا استفاده از توالت. نوزادان در سنین مختلف به تدریج توانایی خواب شبانه را پیدا می‌کنند. حتی اگر هیچ اقدامی هم نکنید، در نهایت زمانی می‌رسد که کودک شما به طور طبیعی خواب شبانه را یاد می‌گیرد. اگر برنامه قطع شیر شبانه نوزاد به خوبی پیش نمی‌رود، آن را متوقف کنید و پس از مدتی دوباره آن را امتحان کنید. هرچقدر نوزاد درک بهتری از خواب شبانه داشته باشد، این روند برای او و والدین آسان‌تر خواهد بود.

بر خلاف چیزهایی که ممکن است در کتاب‌ها یا رسانه‌ها ببینید، هدف اصلی از این کار، ایجاد شرایطی است که همه اعضای خانواده خواب کافی داشته باشند و نیازهای نوزاد مانند تغذیه نیز، به درستی تأمین شود.

چگونه شیر شب نوزاد را قطع کنیم؟

  1. رفع عوامل بی‌ قراری نوزاد: ابتدا مشکلاتی مانند دندان در آوردن، آلرژی یا ریفلاکس را درمان کنید.
  2. افزایش شیردهی در طول روز: شیردهی روزانه را بیشتر کنید تا نوزاد شب‌ ها کمتر به شیر نیاز داشته باشد.
  3. کاهش حواس‌ پرتی هنگام شیردهی: محیط آرام و تاریک برای شیردهی ایجاد کنید.
  4. تغذیه کامل قبل از خواب: نوزاد را قبل از خواب به‌ طور کامل تغذیه کنید.
  5. استفاده از روش‌ های آرام‌ بخش جایگزین: به جای شیر دادن، از نوازش، لالایی یا آب استفاده کنید.
  6. محدود کردن دسترسی نوزاد به سینه در شب: از لباس‌ های مناسب برای جلوگیری از دسترسی نوزاد به سینه استفاده کنید.
  7. مشارکت پدر در شب‌ بیداری‌ ها: پدر می‌تواند نوزاد را در شب آرام کند و به او آب بدهد تا نیاز به شیر شب کاهش یابد.
  8. افزایش تماس روزانه با نوزاد: وقت بیشتری را برای نوازش و در آغوش گرفتن نوزاد اختصاص دهید.

در ادامه تمامی این موارد به صورت کامل تر توضیح داده شده است.

توصیه های دکتر فرناز محامدی برای قطع شیر شبانه نوزاد (فیلم آموزشی) 👇👇👇👇👇👇

مشاوره قطع شیر شب
در صورتی که نیاز به مشاوره تلفنی برای قطع شیر شب فرزند خود دارید، با دکتر فرناز محامدی متخصص کودکان و نوزادان در تماس باشید.
مشاوره تلفنی با متخصص اطفال

چیز هایی که باعث بی قراری نوزاد می شوند را از میان بردارید

دندان در آوردن

اگر فکر می کنید که نوزادتان در حال دندان در آوردن است، قبل از خواب شبانه به او مسکن بدهید (البته با نظر پزشک متخصص اطفال). نوزادانی که در حال دندان در آوردن هستند معمولا با شیر خوردن بیشتر از سینه مادر سعی می کنند درد لثه خود را آرام کنند. درد دندان در آوردن نوزاد در بیشتر مواقع شب ها بدتر می شود.

دمای اتاق

دمای مطلوب برای خوابیدن نوزاد خود را پیدا کنید. بعضی از نوزادان در اثر گرما و یا سرمای زیاد از خواب بیدار می شوند. بنابراین، تنظیم دمای مطلوب اتاق یکی از عوامل تعیین کننده برای قطع شیر شب و از شیر گرفتن شبانه نوزاد است.

غذاهای جامد

آیا به تازگی کودک شما شروع به خوردن غذاهای جامد کرده است؟ با شروع تغذیه با غذای جامد، بسیاری از کودکان (به ویژه کودکان زیر شش ماه) میزان شب بیداری شان به دلیل مشکل هضم غذا ها بیشتر می شود. سعی کنید عصر ها از تغذیه نوزاد با غذاهای جامد پرهیز کنید. شما می توانید تغذیه با غذاهای  جامد را تا زمان تکامل بیشتر دستگاه گوارش او به تاخیر بیاندازید. مطالعات متعددی نشان داده اند که تغذیه کودک با غذاهای جامد به خواب شب او کمکی نخواهد کرد. 

آلرژی

نوزادان مبتلا به آلرژی های غذایی، آلرژی های محیطی یا اگزما به دلیل بی قراری که دارند شب ها از خواب بیدار می شوند. بنابراین با حذف عوامل آلرژی زا و درمان آن ها، می توان زمینه را برای قطع کردن شیر شب و از شیر گرفتن شبانه نوزاد مهیا نمود.

 ریفلاکس نوزاد

ناراحتی ناشی از ریفلاکس نوزاد یا همان برگشت اسید معده به مری نیز می تواند باعث شب بیداری کودک شود. 

بیماری های کودکان

بیماری هایی مانند عفونت گوش و سرماخوردگی کودکان می تواند باعث اختلال خواب کودک شود، و نیاز به شیر شب نوزاد را افزایش دهد. حساسیت به پوشک یا سایرعوامل حساسیت زا نیز می توانند خواب نوزاد را تحت تاثیر قرار دهند. هر وقت شب بیداری کودک تان به طور ناگهانی بیشتر شده است به دنبال پیدا کردن عامل این شب بیداری باشید. قبل از شروع برنامه قطع شیر شبانه نوزاد لازم است با مشاوره با متخصص اطفال مشکلات ریفلاکس و بیماری های او را برطرف کنید.

شیردهی به کودک را در طول روز و هنگام بیدار شدن شبانه افزایش دهید

به منظور قطع شیر شبانه نوزاد سعی کنید شیر دادن به کودک را در طول روز بیشتر کنید.

کودک خود را به خوردن شیر بیشتر در روز تشویق کنید (فواصل شیردهی را از هر ۳ ساعت یکبار به هر ۲ ساعت یکبار افزایش دهید) به شکلی که کودک در طول روز مقدار شیر بیشتری دریافت کند.

حواس پرتی نوزاد را به حداقل برسانید

سعی کنید شیر دهی روزانه را در محیطی آرام انجام دهید. چراغ ها را خاموش کنید، در اتاق را ببندید و پرده ها را بکشید. قبل از شروع شیردهی به نوزاد برنامه ای ترتیب دهید که بچه های بزرگتر سرگرم باشند و باعث حواس پرتی نوزاد شما نشوند. سعی کنید به حالت خوابیده به بچه شیر بدهید. گاهی اوقات حواس پرتی نوزاد هنگام شیردهی در طول روز باعث می شود که کمتر شیر بخورند که این مساله نیاز به شیر شب را افزایش می دهد. چراغ ها را خاموش کنید، در اتاق را ببندید و پرده ها را بکشید.

قبل از شروع شیردهی به نوزاد برنامه ای ترتیب دهید که بچه های بزرگتر سرگرم باشند و باعث حواس پرتی نوزاد شما نشوند. سعی کنید به حالت خوابیده به بچه شیر بدهید. گاهی اوقات حواس پرتی نوزاد هنگام شیردهی در طول روز باعث می شود که کمتر شیر بخورند که این مساله نیاز به شیر شب را افزایش می دهد.

بر اساس نتایج یک مطالعه تحقیقاتی نوزادان در سنین بالاتر ۲۵ درصد از شیر مورد نیاز خود را از شیر شب دریافت می کنند. صرفا به این دلیل که در طول روز حواسشان به محیط اطراف پرت شده بوده است. اگر به دنبال برنامه ای برای قطع شیر شبانه نوزاد و از شیر گرفتن شبانه نوزاد خود هستید حتما عامل حواس پرتی را هم در برنامه های خود در نظر بگیرید.

قبل از خواب نوزاد را سیراب کنید

یک اقدام دیگر برای قطع کردن شیر شب و از شیر گرفتن شبانه نوزاد آن است که قبل از وقت خواب، نوزاد را به خوبی تغذیه کنید. زمان شیر دهی را به شکلی انتخاب کنید(با در نظر گرفتن هر ۱ یا ۲ ساعت شیر دهی) که به زمان خوابیدن نوزاد نزدیک باشد. بعضی از مادران هنگام شیر دادن، ترجیح می دهند فقط از یک سینه شیر بدهند که این امر باعث می شود نوزاد در اخرین مرتبه از شیر خوردن شیری با چربی بالاتر دریافت کند. (با این روش می توانید فواصل وعده های شیر را افزایش دهید). در صورتی که نوزاد برای دریافت شیر شببیدار شد، از سینه دیگر به او شیر دهید تا مجددا شیر پر چرب دریافت کند. به این شکل می توانید فواصل شیردهی را افزایش دهید.

به صدا ها و گریه های نوزادتان دقت کنید. فقط خود نوزاد است از گرسنگی و تشنگی خود خبر دارد. همانطور که می دانید بسیاری از بزرگسالان هم، شب ها برای نوشیدن آب و یا حتی خوردن یک غذای سبک از خواب بیدار می شوند.

 روش هایی برای افزایش میزان خواب کل خانواده

شیردهی قبل از خوابیدن

قبل از اینکه بخوابید به کودک خود شیر بدهید (حتی اگر بچه زودتر خوابیده باشد)، به این شکل شما قبل از بیدار شدن مجدد نوزاد خواب خوبی خواهید داشت. بسیاری از نوزادان در این زمان ها به سختی از خواب بیدار می شوند، اگر چه ممکن است  شیر خوبی هم بخورند. بنابراین، عادت به خوابیدن طولانی از دیگر راهکارهای قطع شیر شب و از شیر گرفتن شبانه نوزاد می باشد.

سعی کنید قبل از اینکه نوزاد بیش از حد خسته شود او را بخوابانید

بعضی از نوزادان وقتی بیش از حد خسته می شوند به سختی می خوابند. بنابراین حواستان به خواب آلودگی کودک باشد.

برنامه های مختلفی برای خواباندن نوزاد امتحان کنید

برنامه ای را پیدا کنید که علاوه بر تامین نیاز های عضو کوچک خانواده به استراحت بقیه اعضای خانواده هم لطمه وارد نکند.

خواب مشترک تمام وقت

بیشتر نوزادان زمانی که در کنار مادر خود باشند بهتر و راحت تر می خوابند. خوابیدن در کنار نوزاد را امتحان کنید، بسیاری از خانواده ها دریافته اند که نوزاد و بقیه اعضای خانواده به این شکل خواب بهتری خواهند داشت (بعد از بخواب رفتن کودک حتما کودک را به تخت خودش منتقل کنید و از آزاد بودن راه های تنفسی کودک اطمینان حاصل کنید).نگران عادت کردن نوزاد به این شکل از خوابیدن نباشید. تمام نوزادان و کودکان نوپا یک روز بالاخره کامل خوابیدن در شب را یاد خواهند گرفت. بدون اینه نیاز به آموزش، تشویق و یا تغییر محل خوابیدن داشته باشند.

خواب مشترک نیمه وقت

برای بسیاری از خانواده ها، خواب مشترک نیمه وقت مناسب است، در این روش کودک تا شب در گهواره خود می خوابد و هنگامی که برای اولین بار در شب بیدار شد در اتاق خواب مشترک، درکنار مادر و پدرش به خواب خود ادامه می دهد.

تخت خواب جداگانه

اگر در تخت خواب مشترک با کودک راحت نیستید، یا اگر متوجه شده اید در تخت خواب مشترک نه خودتان و نه نوزادتان خواب راحت ندارید، در این صورت راه های دیگر را امتحان کنید. شما می توانید گهواره کودک را به تخت خودتان بچسبانید و ریل های گهواره را پایین بیاورید. به این ترتیب، کودک برای خوردن شیر شب کنارتان خواهد بود و مجبور نیستید برای شیر دادن به اتاق دیگری بروید. راه حل دیگر که در بعضی از خانواده ها متداول است، قرار دادن یک تخت برای ماد در اتاق کودک است. در این روش  مادر و کودک در کنار هم خواهند بود و پدر خانواده هم بد خواب نخواهد شد. 

چند روش دیگر برای قطع کردن شیر شب و از شیر گرفتن شبانه کودکان نوپا

برای قطع شیر شب و از شیر گرفتن شبانه نوزاد، دسترسی نوزاد را محدود کنید

بعد از دادن شیر کودک را به پشت بخوابانید، یا کمی از خود دور کنید تا به شما نزدیک نباشد، و به شیر خوردن مجدد وسوسه نشود. لباسی بپوشید که دسترسی کودک به سینه تان را در شب ها سخت تر کند.

پدر خانواده را هم در برنامه شیر شب نوزاد درگیر کنید

اگر کودک شما شب ها صرفا بیدارمی شود که اسباب راحتی اش را فراهم کنید، ممکن است پدر را هم به عنوان کسی که می تواند این کا را انجام دهد بپذیرد (نوزاد از پدر انتظار شیر شب نخواهد داشت). پدر می تواند به روش های مختلف مثل دادن آب، خوابیدن در کنار کودک، و بغل کردن، کودک را آرام و راحتی او را فراهم کند. در بعضی از مواقع کودک ممکن است در یک اتاق مجزا با پدر تنها بخوابد و بی قراری کمتری نسبت به وقتی که کنار مادر خوابیده است داشته باشد.

تماس روزانه با کودک خود را افزایش دهید

برای کودک تان در طول روز فرصت شیر خوردن و در آغوش گرفتن زیاد را فراهم کنید. بعضی اوقات کودکان نوپا به دلیل اینکه در طول روز از آغوش مادر بی بهره بودند در طول شب بیشتر به دنبال سینه مادر می گردند. گاهی اوقات، مادران به دلیل مشغله زیاد مخصوصا اگر فرزندان دیگری هم داشته باشند، این مورد را در طول روز به طور کامل فراموش می کنند و فقط در کنار گهواره کودک می نشینند، بدون اینکه با کودک تماسی داشته باشند.

اگر قصد دارید شیردهی شبانه را متوقف کنید، بهتر است در طول روز زمان بیشتری را برای برقراری ارتباط نزدیک با فرزندتان اختصاص دهید.

 با کودک خود حرف بزنید

وقتی کودک شما کمی بزرگتر شده باشد بعضی چیزها را می توانید به زبان خودش برایش توضیح بدهید. مثلا بگویید وقتی خورشید پایین رفت نی نی شب بخیر. و یا وقتی مامان بابا شب بخیر نی نی هم شب بخیر. (یا به هر زبانی که کودک شما صحبت می کند) اول ممکن است کودک متوجه نشود ولی اگر اینکار را قبل از خوابیدن کودک و یا هنگامی که شب ها بیدار می شود انجام دهید، به مرور زمان آن را درک خواهد کرد.

 برای قطع شیر شب از گفتن «نه» یا «بعدا» هراس نداشته باشید

اگر کودک نوپای شما (مخصوصا اگر بالای ۱۸ ماه سن دارد) از شما طلب شیر می کند، با اطمینان خاطر «نه» یا «بعدا» بگویید اما در عین حال نیاز های کودک را هم در نظر بگیرید. برای قطع شیر شب یا از شیر گرفتن شبانه نوزاد می توانید در وقت شب به کودک تان بگویید، «الان نه، ولی بعدا شیر می دهم». اگر این کار را انجام بدهید شاید (شاید هم نه) کودک دیگر برای شیر خوردن مجدد از خواب بیدار نشود.

جایگزین کردن شیر با عوامل آرام بخش دیگر

برای قطع شیر شب از چیزهای دیگری که به کودک راحتی و آرامش می دهند؛ مثلا مالش و خاراندن پشت بچه، در آغوش گرفتن و نوازش کردن، دادن آب، و لالایی خواندن به جای شیر دادن استفاده کنید.

هر سوالی دارید رایگان بپرسید
فرآیند ثبت نام و طرح پرسش در این وبسایت نهایتا ۵ دقیقه زمان نیاز دارد و کاملا رایگان است. پس همین الان سوال خود را مطرح کنید.
برو به بخش مشاوره آنلاین رایگان

آیا قطع کردن شیر شب نوزاد برای عادت دادن کودک به خواب شبانه ضروری است؟

قطع شیر شب نوزاد برای عادت دادن کودک به خواب شبانه همیشه ضروری نیست. مشکل بیدار شدن شبانه در بیشتر موارد طبیعی و موقتی است و با رشد کودک این مشکل برطرف می شود. هر کودک الگوی خواب متفاوتی دارد. برخی والدین ترجیح می‌دهند به نیاز کودک پاسخ بدهند، در حالی‌ که بعضی دیگر برای بهبود خواب خود، شیر شب را قطع می‌ کنند. هدف اصلی، تامین نیاز های کودک و فراهم کردن خواب کافی برای همه اعضای خانواده است. اگر روش انتخابی موثر نبود، تغییر آن ضروری است. خواب کودک با رشد او تغییر می‌کند و والدین باید رویکردهای خود را تطبیق دهند.

مضرات شیر شب نوزاد چیست؟

شیر شبانه ممکن است مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، اختلال خواب، رفلاکس معده، وابستگی به تغذیه شبانه و عفونت گوش را برای نوزاد به همراه داشته باشد.

فواید قطع شیر شب نوزاد چیست؟

قطع شیر شبانه به بهبود خواب نوزاد، کاهش پوسیدگی دندان، کاهش مشکلات گوارشی و ایجاد عادات تغذیه سالم کمک می‌کند.

مقالات مرتبط دیگر:

نوشته شده توسط: دکتر فرناز محامدی متخصص کودکان و نوزادان (اطفال)

هر سوالی دارید رایگان بپرسید
فرآیند ثبت نام و طرح پرسش در این وبسایت نهایتا ۵ دقیقه زمان نیاز دارد و کاملا رایگان است. پس همین الان سوال خود را مطرح کنید.
برو به بخش مشاوره آنلاین رایگان

دیدگاه ها (0)



















مقاله مرتبط