بلاگ

آلرژی به پروتئین گاوی

آلرژی به پروتئین گاوی در نوزادان

آلرژی به پروتئین گاوی (حساسیت به پروتئین گاوی ، آلرژی کودک به لبنیات گاوی) یا آلرژی به پروتئین شیر گاو (CMPA) شایع ترین آلرژی غذایی در نوزادان است. این نوع آلرژی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن نوزاد به طور غیرطبیعی نسبت به پروتئین موجود در فرآورده های گاوی و برخی حیوانات دیگر (بز) واکنش نشان دهد. این بیماری معمولاً در نوزادان کمتر از ۱ سال مشاهده می شود. سیستم ایمنی بدن به طور معمول بدن ما را از عوامل بیماری زای مضر مانند باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن نوزاد پروتئین موجود در شیر گاو و لبنیات گاوی را به با یک ماده مضر اشتباه گرفته و به آن حمله می کند. این واکنش ایمنی می تواند به معده و روده نوزاد یا کودک آسیب برساند. در ادامه به میزان شیوع این حساسیت، علائم حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان، روش های تشخیص و تغذیه مناسب و … اشاره خواهیم کرد.

میزان شیوع حساسیت به شیر ، لبنیات و پروتئین گاوی

حساسیت نوزاد به این نوع پروتئین بسیار متداول است. نوزادان به دلیل اینکه بیشتر با شیر تغذیه می شوند، بیشتر از همه در معرض ابتلا به این نوع آلرژی قرار دارند. آلرژی به پروتئین گاوی در ۲ تا ۳ درصد از نوزادان کمتر از ۱ سال مشاهده می شود. با بالا رفتن سن خطر ابتلا به این بیماری کمتر می شود. به طوری که کمتر از ۱ درصد از کودکان بالای ۶ سال به این نوع آلرژی مبتلا می شوند.

داشتن والدین یا خواهر و برادری که سابقه بیماری های آلرژیک، مانند آسم، اگزما یا حساسیت های فصلی داشته اند خطر ابتلا به حساسیت به پروتئین گاوی را افزایش می دهد. پزشکان بر این باورند که تغذیه با شیر مادر نوزاد را از ابتلا به این بیماری محافظت می کند.

انواع آلرژی به شیر ، لبنیات و پروتئین گاوی

حساسیت به پروتئین گاوی به دو دسته تقسیم می شود:

  • آلرژی به پروتئین گاوی وابسته به IgE: بدن نوزاد به این نوع آلرژی به صورت فوری واکنش نشان می دهد.
  • آلرژی به پروتئین گاوی  غیر وابسته به IgE: بدن نوزاد به این نوع آلرژی با تاخیر واکنش نشان می دهد.

IgE یا ایمونوگلوبولین E یک آنتی بادی طبیعی در بدن است که باعث علائم آلرژیک مانند، کهیر ، راش پوستی، خس خس سینه و آبریزش بینی می شود.

در واکنش سریع، علائم معمولاً طی ۲ ساعت پس از مصرف فرآورده گاوی شروع می شود. در واکنش تاخیری، علائم بعد از ۴۸ ساعت تا ۱ هفته پس از مصرف فرآورده گاوی نمایان می شوند.

علائم حساسیت به شیر ، لبنیات و پروتئین گاوی در نوزادان

علائم حساسیت به پروتئین گاوی در نوزادان بسیار متنوع می باشند. این علائم معمولاً در هفته اول شروع فرآورده گاوی در رژیم غدایی کودک بروز می کنند.

کودک با واکنش فوری به پروتئین گاو ممکن است علائمی مانند استفراغ، اسهال، مخاط و یا خون در مدفوع و درد شکم داشته باشد. همچنین برخی از کودکان ممکن است دچار راش پوستی، آبریزش بینی و یا مشکلات تنفسی شوند.

بیشتر نوزادان نسبت به شیر و پروتئین گاو واکنش تأخیری دارند و علائم پوستی و گوارشی از خود نشان می دهند. علائم گوارشی همانند واکنش فوری شامل استفراغ، درد شکم، بی قراری های طولانی، گریه های ناشی از کولیک شیرخوارگی (قولنج)، خون و یا مخاط در مدفوع و اسهال می شود. علائم پوستی شامل کهیر و اگزما است.

به دلیل جذب ضعیف مواد غذایی، نوزادان همچنین می توانند دچار خس خس سینه، تحریک پذیری، تورم صورت و کاهش رشد شوند.

بسیاری از موارد آلرژی به پروتئین گاوی با یک مشاوره تلفنی قابل درمان هستند

دکتر فرناز محامدی متخصص اطفال

چه زمانی باید به متخصص اطفال مراجعه کرد

اگر نوزاد شما شیر نخورد و یا دچار خستگی و بی حالی، تب، افزایش اسهال و استفراغ، کاهش وزن شده است و یا در مدفوع کودک خون مشاهده کردید، در اسرع وقت به متخصص اطفال مراجعه کنید و پزشک را از مشکلات فرزند خود آگاه کنید.

روش تشخیص حساسیت به پروتئین گاوی و شیر گاو

سابقه بیماری ها و معاینه جسمی برای تشخیص این نوع از آلرژی مفید هستند. توصیف مشاهدات خود از مشکلات کودک به پزشک کمک خواهد کرد تا تشخیص دقیق تر و درمان بهتری را برای بهبودی فرزند شما برگزیند.

زمان شروع علائم در رابطه با زمانی که کودک شما پروتئین گاو را مصرف کرده است نیز مهم است. اگر سابقه خانوادگی آلرژی، آسم یا اگزما داشته اید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

آلرژی به پروتئین گاوی ممکن است بعد از مشاهده نوع واکنش فرزند شما به حذف فرآورده های گاوی تشخیص داده شود.

آزمایشات لازم برای تشخیص حساسیت به پروتئین گاوی

بررسی خون در مدفوع می تواند در تشخیص آلرژی به پروتئین گاوی و شیر گاو در نوزادانی که مشکوک به این بیماری هستند کمک کند. آزمایش های پوستی و خونی آلرژی به تشخیص واکنش تاخیری کمک نمی کنند. پزشک متخصص اطفال ممکن است این آزمایشات را برای اطمینان از عدم ابتلای فرزند شما به بیماری های دیگر توصیه کند.

روش درمان آلرژی به پروتئین گاوی

درمان شامل حذف محصولات حاوی پروتئین گاو مانند شیر از رژیم غذایی فرزند شما (رژیم حذفی) می باشد. رژیم های غذایی حذفی معمولاً با تغذیه از شیر خشک های ساخته شده از پروتئین های تجزیه شده (هیدرولیز شده) شروع می شوند . این شیر خشک ها معمولاً بدون واکنش سیستم ایمنی بدن به راحتی هضم می شوند. در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند با رژیم غذایی مخصوص مادر شیرده قابل کنترل می باشد.

حدود ۹۰ درصد از کودکانی که به پروتئین گاوی حساسیت دارند با تغذیه از شیر خشک های هیدرولیز شده بهبود می یابند. در بعضی از موارد، تغذیه با شیر خشک های حاوی عناصر سازنده پروتئین ها (آمینو اسید ها) توصیه می شود.

در بعضی موارد، واکنش های فوری آلرژی به پروتئین گاو باعث بروز آنافیلاکسی می شوند. (آنافیلاکسی یک نوع واکنش آلرژیک جدی همراه با تورم، کهیر، کاهش فشار خون و در موارد شدید تر شوک است.) در موارد اورژانسی از این قبیل از قلم اپی نفرین برای کنترل علائم استفاده می کنند.

بیماران مبتلا به آنافیلاکسی باید در اورژانس تحت نظر باشند، حتی اگر علائم بیماری با اپی نفرین بهبود یابد. با این کار در صورت از بین رفتن اثر اپی نفرین و شروع موج دوم حملات آنافیلاکسی کودک شما تحت نظارت خواهد بود.

در شیر خواران مبتلا به حساسیت به پروتئین گاوی، مادر باید در صورت ادامه شیردهی، تمام محصولات لبنی و سویا را از رژیم غذایی خود حذف کند. چرا که این پروتئین ها ممکن است از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند. در این زمینه حتما با متخصص کودکان مشورت کنید.

در اغلب موارد محصولات بز هم، همان واکنش های محصولات گاوی را ایجاد می کنند. بنابراین جایگزین مناسبی برای بهبود علائم حساسیت به پروتئین گاوی نیستند. شیر سویا نیز به طور کلی توصیه نمی شود. بسیاری از نوزادان نسبت به این شیرها یا شیرخشک های مبتنی بر سویا واکنش های آلرژیک مشابهی از خود نشان می دهند.

حساسیت به پروتئین گاوی چه موقع بهبود پیدا می کند؟

حساسیت به پروتئین گاوی در حدود ۹۰ درصد از کودکان تا سن ۶ سالگی به طور کامل برطرف می شود. ۵۰ درصد ار نوزادان تا سن یک سالگی می توانند پروتئین گاوی را تحمل کنند و علائم این بیماری در آنها کاهش می یابد. تا سن ۳ سالگی، بیش از ۷۵ درصد از کودکان دیگر علائمی از خود نشان نمی دهند.

اکثر نوزادانی که از شیرخشک های بدون پروتئین گاوی تغذیه کرده اند و یا مادر آنها با رژیم غذایی بدون پروتئین گاوی آنها را با شیر خود تغذیه کرده است ، باید ۶ تا ۱۲ ماه این رژیم را رعایت کنند. بعد از گذشت این زمان می توانید با اضافه کردن محصولات گاوی به برنامه غذایی کودک میزان تحمل او را محک بزنید.

تفاوت بین آلرژی به پروتئین گاوی و عدم تحمل لاکتوز در چیست؟

عدم تحمل لاکتوز و آلرژی به پروتئین گاوی خیلی با هم تفاوت دارند. عدم تحمل لاکتوز سیستم ایمنی را درگیر نمی کند.

لاکتوز قند پیچیده ای است که در محصولات شیر وجود دارد. لاکتاز آنزیمی است که در روده کوچک تولید می شود و به هضم لاکتوز کمک می کند. در روده افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز آنزیم لاکتاز به میزان کافی وجود ندارد و این امر باعث بروز ناراحتی های گوارشی در این افراد می شود.

حساسیت به پروتئین گاوی بیشتر در کودکان زیر یکسال مشاهده می شود. این در حالی است، که عدم تحمل لاکتوز به ندرت کودکان زیر ۵ سال را درگیر می کند.

بسیاری از موارد آلرژی به پروتئین گاوی با یک مشاوره تلفنی قابل درمان هستند

دکتر فرناز محامدی متخصص اطفال

فرق رفلاکس با آلرژی به پروتئین گاوی

فرق رفلاکس با آلرژی به پروتئین گاوی در چیست ؟ رفلاکس نوزاد به تنهایی یک علامت و در بعضی موارد بیماری محسوب می شود. آلرژی به پروتیئن گاوی ، یک بیماری است که در آن حساسیت بدن نسبت به پروتئین های گاوی افزایش می یابد.
پس این دو بیماری باهم تفاوت دارند. در بعضی کودکان همزمان با آلرژی به پروتیئن گاوی ، علائم رفلاکس نیز مشاهده می شود. همزمانی حساسیت به پروتئین گاوی و رفلاکس ، باعث تشدید علائم رفلاکس معده می شود ولی هر نوزاد مبتلا به ریفلاکس لزوما نیاز به رژیم فاقد پروتئین گاوی ندارد و در صورت عدم پاسخ به درمان های رایج ریفلاکس ، بهتر است بررسی از نظر ، آلرژی به پروتئین و لبنیات گاوی هم انجام شود.

نکات مهم در حساسیت به پروتئین گاوی

  • حساسیت به پروتئین گاوی هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به طور غیرطبیعی نسبت به پروتئین موجود در محصولات گاوی مانند شیر گاو واکنش نشان دهد.
  • داشتن والدین یا خواهر و برادر با بیماری آلرژیک مانند آسم، اگزما و حساسیت های فصلی احتمال ابتلا به این بیماری را در کودکان و نوزادان افزایش می دهد.
  • هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص آلرژی به پروتئین گاوی وجود ندارد. معمولا با در نظر گرفتن سابقه بیماری های کودک و بررسی علائم، بهترین تشخیص انجام می شود.
  • بهترین درمان حذف مواد غذایی حاوی پروتئین گاوی (اصلاح تغذیه مادر و نوزاد ) از غذای کودک و مادر شیرده می باشد. پس تمامی مواد غذایی حاوی پروتئین گاو را از رژیم غذایی مادر و نوزاد حذف کنید.
  • این نوع آلرژی در اکثر مواقع تا ۶ سالگی به طور کامل برطرف می شود.
کارت ویزیت دکتر فرناز محامدی متخصص کودکان و نوزادان (اطفال)
دکتر فرناز محامدی متخصص اطفال

دکتر فرناز محامدی

متخصص کودکان و نوزادان

تهران، خیابان آیت الله کاشانی، بین حسن آباد و ابراهیمی شمالی، پلاک ۴۳۰، ساختمان آرمیتا، طبقه سوم، واحد ۳۷

تلفن : ۴۴۰۶۱۵۲۷-۰۲۱

مقالات مشابه

24 نظر

  • علی محمدی3 سال قبل

    بی نهایت سپاسگزارم از لطف شما و مطالب کاملاً علمی و مفیدتون خانم دکتر .چه در سایت و چه در اینستاگرام.

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی3 سال قبل

      خواهش می کنم. لطف دارین. ممنون از شما که وقت می گذارید و با کامنت محبت آمیزتون ما را دلگرم می کنید.

      پاسخ
  • نصرتی3 سال قبل

    سلام خانم دکتر،پسرم ۴ ماهو ۲۰ روزشه،۲ ماهه که بود اگزما شد و دکترش گفت که تا ۲ ماه لبنیات مصرف نکنم و با پماد و کرم حذف لبنیات برطرف شد، جدیدا بچه ام چشماشو میخارونه به خصوص موقع شیر خوردن دکتر گفت مشکلی نیست به خاط حساسبت به پروتئین گاویه، آیا خارش چشم هم از علایم این حساسبت هست؟

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی3 سال قبل

      سلام، بله احتمالا مربوط به آلرژی است.

      پاسخ
  • امل شریفات3 سال قبل

    سلام مرسی بابت اطلاعات مفید ایا ممکنه از بدو تولد هم به الرژی شیر گاو داشته باشه دخترم با اگزما دست وپا بدنیا اومد التهاب دست و پا پوست پوستی شدن و ابسه هم میزنه الان بعد دوماه بهتر شده با استفاده دارو اما دکتر گفت ممکنه الرژی هم داشته باشه الول فقط ماهی ومیگو وگوجه رو حرف کرد و شیر خشک پپتی اپتامیل داد الان که بردمش گفت تمام لبنیات هم حذف کنم ولی دخترم وزن نمیگیره وزن تولد سه کیلو بود الان دوماه وپانزده روزشه شده چهار کیلو چه باید کرد

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی3 سال قبل

      سلام، احتمالا مشکل فرزند شما آلرژی به پروتئین گاوی است. باید همه محصولات گاوی از رژیم غذایی حذف شود.

      پاسخ
  • مامان مهراد3 سال قبل

    ممنون از اطلاعات خوبتون خانم دکتر پسرم ۳۶ روزه اس و از هفته سوم به بعد دفع مدفوع ۳روز یه بار شد و مدفوعش قوام دار بود و ۱۰ روز پیش تا یک هفته دفع نداشت بعد دفع اولش سفت و بعد شل بود و این دوروز هم ۳بار دفع خیلی شل داشته من از ابتداحبوبات و لبنیات و الرژن ها رو نمیخوردم و از هفته ۴ هم گندم رو حذف کردم دکترش میشه حساسیت به پروتئین گاوی هست اما از اولش گوشت گاو توی رژیمم بود که الان حذفش کردم
    با اینکه شیر مادر میخوره یه وعده اگه کم بیارم شیرخشک میدم که اونم عوض کردن و ببلاک کامفورت با قطره بی بی کر میدم بهش
    الان که مدفوعش شل شده مشکلی نیس؟ من باید چیکار کنم؟واقعا این حساسیت هست؟

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی3 سال قبل

      سلام، در مورد تشخیص آلرژی به پروتئین گاوی نظر قطعی ندارم چون نیاز به شرح حال دقیق تر است. اگر شیرخوار شما بی قراری شدید ندارد، قوام مدفوع اهمیتی ندارد. برای بررسی بیشتر بهتر است حضوری مراجعه کنید. شیرخشک مصرفی در صورت تشخیص آلرژی به پروتیین گاوی باید تغییر کند ، رژیم حذف گندم ارتباطی با علائم کودک شما ندارد.

      پاسخ
      • فاطمه3 سال قبل

        سلام خانوم دکتر ممنون از مطلب عالی تون من پسرم به پروتئن گاوی حساسیت داره میخواستم ببینم چجوری میتونم بفهمم کی میشه خودم لبنیات مصرف کنم باید امتحان کنم یا روش دیگه ای داره ؟

        پاسخ
        • دکتر فرناز محامدی3 سال قبل

          سلام، اگر مدت زیادی از بی علامت بودن فرزندتان می گذرد می توانید یک نوع لبنیات را در مقدار بسیار کم برای خودتان شروع کنید.

          پاسخ
  • فائزه مصری پور2 سال قبل

    سلام خسته نباشید خانم دکتر من دخترم الان ۷۵ روزشه از۲۶ روزگی جوش های ریز سرسفید میزد متخصص اطفال وآلرژی تشخیص حساسیت به پروتئن گاوی دادن من ازاون موقع کامل رژیم رارعایت کردم اما هنوزم هردفعه ای صورتش جوش میزنه دفع مدفوعش ازروز سوم چندروز یکبار بود گفتن مشکلی نیس اماالان هفته ای یکبار یاده روز یکباره رفلاکسشم بهترنشده چی کار باید انجام بدم؟؟

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

      سلام، مشکل پوستی که نوشته شده نیاز به رژیم غذایی برای پروتیین گاوی ندارد درصورتیکه ریفلاکس بهتر نشده است داروهای درمان ریفلاکس باید تغییر کند.

      پاسخ
      • نازنین بوذری2 سال قبل

        سلام وقتتون بخیر
        خانم دکتر عزیز من پسرم ۱۱ ماه داره ولی تقریبا از سه ماهگی هر وقت کلافه میشه یا دم صبح که خوابش سبک میشه و بعضا موقع شیر خوردن دماغ و چشمشو میخارونه وکلا خواب خوبی هم نداره،چند تا از پزشکا گفتن آلرژی داره و زادیتن و یا سیتریزین تجویز کردن ولی فایده ای نداشت.پزشک دیگه ای ماه پیش گفتن حساسیت به پروتئین گاوی داره علی رغم اینکه هیچ یک از نشانه هایی که در سایتتون قید شده رو نداره.از یک ماه پیش من شیر خشکشو عوض کردم البته به نسبت پنج به یک (پنج تا پپتی و یکی شیر قبلی خودش که اس ام ای بود).ولی هیچ تغییری در خوابش و یا خاروندن صورتش ایجاد نشده و من واقعا نمیدونم حساسیت به پروتئین گاوی داره یا نه.ممنون میشم نظرتونو بفرمایید

        پاسخ
        • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

          سلام، با توجه به سن و اینکه کودک شما که در حال حاظر غذاهای زیادی مصرف می کند ، تشخیص آلرژی محدود به آلرژی پروتیین گاوی نمی باشد. تشخیص دقیق نوع آلرژی نیازمند بررسی های بیشتری مانند انجام تست پوستی آلرژی یا آزمایش خون است.

          پاسخ
          • نازنین بوذری2 سال قبل

            خیلی ممنون از پاسخگوییتون.البته همونطور که عرض کردم پسرم از سه ماهگی و زمانی که انحصارا شیر خشک مصرف میکرد این حالات و داشت.با آزمایش خونی که معمولا در یکسالگی انجام میشه امکان تشخیص نوع آلرژی هم وجود داره؟

  • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

    سلام، آزمایش خون یکسالگی ارتباطی با تشخیص آلرژی ندارد ، تست آلرژی بر اساس شک پزشک به نوع آلرژی درخواست می شود. بهتر است حضوری مراجعه فرمایید.

    پاسخ
  • مرضیه دشتی2 سال قبل

    سلام خانم دکتر سه ماه پیش از شما مشاوره تلفنی گرفتم برای اگزمای پوستی پسرم که نه ماهش بود.مواد غذایی آلرژی زا و لبنیات و آجیل رو حذف کردم تا ده روز کرمی که گفته بودیداستفاده کردم .بعد از مدتی دوباره دونه های قرمز روی صورتش و پاهاش دیدم. وقتی کرم رو میزنم کاملا برطرف میشن و بعد از چند روز دوباره ظاهر میشن.الان یکسالش شده هنوز لبنیات بهش ندادم حتی جو دو سر هم حذف کردم فقط فرنی و سوپ میدم لطفا راهنماییم کنید چکار کنم

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

      سلام، درصورت عدم بهبودی انجام تست آلرژی پوستی توصیه می شود.

      پاسخ
  • شکری2 سال قبل

    سلام دختر من از ۶ ماهگی یه نقطه خون توی مدفوعش بود دکتر گفت لبنیات گاوی رو حذف کنم از رژیمم الان ۸ ماه ونیمشه دیگه خون توی مدفوعش نمیبینم فقط یه وقتایی چشماشو میخوارونه به نظر شما تاکی باید رژیم رو رعایت کنم واینکه الان چند وقته یبوست گرفته میتونم کره گیاهی توی غذاهاش استفاده کنم یا اینکه کره گیاهی ضرر داره؟

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

      سلام، خارش چشم ها به تنهایی علامت آلرژی به پروتیئن گاوی نیست ، می توانید از کره گیاهی استفاده کنید.

      پاسخ
  • بی کینه2 سال قبل

    سلام خانم دکتر.ممنون از مطالبتون.دختر من ۱۳ ماه و یک هفتش هست.شیر خودم را میخوره.از شیر پاستوریزه فعلا فقط توی غذا براش استفاده میکنم.ولی وقتی شیر و ماست و پنیر میخوره یبوست میگیره و مدفوعش سبز تیره و خیلی بد بو میشه.این علایم شامل نشانه های حساسیت به پروتئین گاوی که توی سایت نوشته نبود.میخواستم ببینم علتش چی هست؟حساسیت به پروتئین گاوی هست یا عدم تحمل لاکتوز.و اینکه چه کاری باید انجام بدم.ممنون.

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

      سلام، در صورت یبوست شدید ، بهتر است از محصولات گاوی فعلا استفاده نکنید ، یبوست هم از علائم آلرژی می باشد.

      پاسخ
  • هانیه2 سال قبل

    سلام خانم دکتر
    وقت بخیر
    ممنون از مطالب خوبتون
    دختر من ۵۶ روزه است، حدود ۲۰ روزی میشه که شکل مدفوعش تغییر کرده به این صورت که حالت شل و مخاط توش زیاد هست و از پوشک پس میزند. البته ۲ الی ۳ بار در روز هست. دکتر خودش تشخیص آلرژی به لبنیات گاوی رو دادن، من حدود دو هفته هست که حذف کردم. ولی تغییری ایجاد نشده. من چطور میتونم مطمئن باشم که آلرژیش به لبنیات گاوی هست؟ ممکنه به چیز دیگه ای آلرژی داشته باشه؟ ریزش آب دهان و حالت رفلاکس هم داره ولی فقط گاهی اوقات شیر را بالا میاره و زیاد نیست ولی برخی مواقع انگار داره تو دهنش چیزی را میجوه. گاهی اوقات هم برای دفع زور میزنه و موفق نمیشه.یک سوال هم که برام مطرحه اینه که من از بدو تولدش لبنیات و مشتقاتش رو مصرف میکردم. چی شد که تو ۳۶ روزگی یکدفعه واکنش آلرژیک نشان داد؟!
    ممنون از شما

    پاسخ
    • دکتر فرناز محامدی2 سال قبل

      سلام ، علائم ذکر شده مثل تغییر شکل مدفوع دلیلی بر آلرژی یه پروتیین گاوی نمی باشد و نیاز به رژیم غذایی خاصی ندارد ( برای کودک طبیعی است). در صورت وجود علائم شدید ریفلاکس، درمان توصیه می شود.
      متاسفانه در بخش پرسش و پاسخ نوشتاری وبسایت به دلیل اینکه احتمال استفاده از دارو های تجویز شده به صورت غلط توسط کاربران وبسایت وجود دارد از تجویز دارو در این بخش معذوریم. در صورت تمایل از مشاوره تلفنی برای اطلاع از نوع داروها استفاده کنید.

      پاسخ

نظر دهید

در صورتی که نیاز به مشاوره تلفنی یا برنامه غذایی دارید از لینک های زیر اقدام کنید.

 

درخواست برنامه غذایی کودک

 

درخواست مشاوره تلفنی

اینستاگرام | مشاوره تلفنی